بیماریهای آمیزشی (STD) چیست و در چه کسانی ایجاد می شود؟
هرگونه عفونتی که درحین رابطه جنسی و مقاربت انتقال پیدا کند عفونت مقاربتی یا Sexually Transmitted infection یا STI نامیده می شود. این عفونت می تواند ناشی از ویروس ،باکتری و یا انگل باشد.
نمونه مورد نیاز جهت شناسایی این عفونت ها می تواند آزمایش خون ، ادرار، ترشحات، پاپ اسمیر یا حتی نمونه برداری از اعضای تناسلی و ادراری باشد.
عفونت های منتقله از راه جنسی علائم گوناگونی دارند و همچنین اگر درمان نشوند می توانند مزمن شده و عوارض برگشت ناپذیری مانند ناتوانی جنسی ،علائم عصبی و حتی مرگ به همراه داشته باشند. همچنین در صورت خودداری از درمان می تواند به همسر و سایر شرکای جنسی انتقال پیدا کرده و آن ها را نیز بیمار کند.
شایع ترین عفونت های منتقله جنسی یا STD کدام است؟
شایع ترین عفونت های منتقله جنسی (STD) شامل: عفونت های کلامیدیایی ،عفونت های مایکوپلاسمایی ،گنوکوک، تبخال تناسلی ،سیفلیس و انگل تریکوموناس است.
عفونت های کلامیدیایی : Chlamydia infections
عفونتهای کلامیدیایی شایعترین بیماری آمیزشی باکتریایی در دنیا است که عامل آنها میکروبی به اسم کلامیدیا تراکوماتیس می باشد. درگذشته، مهمترین بیماری ناشی از کلامیدیا، «تراخم» بود که یک بیماری چشمی و از شایعترین دلایل نابینایی محسوب می شد، ولی درحالحاضر گونهای از این باکتری بیشتر شایع شده که باعث عفونت دستگاه تناسلی در زنان و مردان است و در هر دو جنس منجر به ناباروری میشود , اگرچه تاثیرات آن در زنان بیشتر از مردان است.کلامیدیا با هر نوع رابطه جنسی قابلانتقال است و حتی میتواند هنگام زایمان طبیعی از مادر به نوزاد منتقل شود.
عفونت به دو صورت علامت دار و بدون علامت می باشد و بیشتر بیماران مبتلا به کلامیدیا بدون علامت هستند .
بیشتر مردان مبتلا نیزبدون علامت هستند ولی برخی از آنها ترشح سفید یا روشن از مجرای ادرار و سوزش هنگام ادرار دارند.کلامیدیا برخلاف سوزاک که یک بیماری پر سر و صداست، معمولا هیچ علامتی ندارد، ولی عواقب آن خطیرتر از سوزاک است. به عنوان مثال «اپیدیدیم» که یک از ضمایم بیضه در مردان است در اثراین عفونت ملتهب و بزرگ می شود و با قرمزی کیسه بیضه به همراه درد شدید همراه است، بسته شدن دو طرفه اپیدیدیم باعث ناباروری در مردان خواهد شد.
مایکوپلاسما : Mycoplasma
در انسان، چندین گونه از مایکوپلاسما ها اهميت بسزایی دارند وبرخي از انها، ساکن مجراي ادراري – تناسلي به ويژه در زنان هستند .
مايکوپلاسما هومينيس ، اوره آپلاسما اوره آليتيکوم و مایکوپلاسما ژنیتالیوم از شایع ترین مایکوپلاسما های تناسلی هستند که عفونت های ادراری ، تناسلی و حتی پریناتال را به وجود می اورند. اکثر این میکروب ها در مجاری تناسلی افراد سالم نیز بدون ایجاد بیماری تجمع می یابند.
مايکوپلاسما هومينيس، بعضا باعث تب پس از زايمان در زنان می شود و همراه با دیگر باکتري ها در ادرار در عفونت هاي لوله فالوپ گزارش مي شود.
مایکوپلاسما ژنیتالیوم میتواند در خانمها باعث ناباروری، سقط جنین و عفونتهای تناسلی شود. چه در زنان و چه در مردان، تعداد شرکاي جنسي در طي زندگي ارتباط مستقیم با میزان انتقال این عفونت دارد.
اوره آپلاسما اوره آليتيکوم ازعوامل ناباروری است که موجب اورتريت غيرگونوکوکي در مردان شده و همچنين در ارتباط با بيماري هاي ريوي در نوزاداني است که قبل از موعد بدنيا مي آيند و کاهش وزن دارند. آلودگي در مـردان باعث؛ کاهش غيرطبيعي تعداد اسپرم در مايع مني ، کـاهش تحرک و تغييرات مورفولوژيکي در اسپرم شده، و در نتيجه قدرت باروری را کاهش می دهد. همچنين ايـن آلودگي ميتواند از طريق اسپرم به همسر واز مـادر بـه جنـين منتقل شـود. ايـن بـاكتري هـا از عوامـل ايجادكننده اندومتريت، كوريوآمنيونايتيس، پـارگي زودتـر از موعد غشاهاي جنيني، زايمان زودرس، تولـد نـوزادان با وزن كم و تب پس از زايمان به شمار مي روند.
نایسریا گنوره آ : Neisseria gonorrhoeae
سوزاک یا گنوره یکی از شایع ترین بیماریهای آمیزشی در سراسر دنیا می باشد که هم زنان و هم مردان به آن مبتلا می شوند.
سوزاک به راحتی قابل درمان است اما در صورت عدم درمان به موقع و مناسب می تواند عوارض وخیمی از جمله عفونت های لگن، ناباروری، مننژیت و حتی عفونت گسترده وکشنده خون (سپتی سمی) را در افراد مبتلا ایجاد کند.
این بیماری از طریق برقراری انواع رابطه جنسی مانند (واژینال ، مقعدی، دهانی) منتقل می شود. حتی آلوده شدن انگشتان دست با ترشحات واژن، منی و آب دهان فرد مبتلا و سپس تماس دست آلوده به اندام جنسی یا چشمان فرد سالم می تواند باعث انتقال عفونت گردد.
تبخال نوع دهانی و تناسلی : Herpes simplex virus
ويروس هرپس سيمپلكس شديداً مسري بوده و باعث بروز اختلالات متعددي مي شود كه مشخصه آنها، تاول هاي كوچك و دردناك بر روي پوست و غشاهاي مخاطي مي باشد كه اكثراً در اطراف لب و يا آلت تناسلي ايجاد مي شود. ويروس هرپس سيمپلكس (تبخال) براثر تماس مستقيم با اين تاول ها انتقال مي يابد.
يك بار آلوده شدن به اين ويروس باعث مي گردد كه اين ويروس در عصب ها بصورت مخفي باقي بماند و در هنگام استرس و يا بيماري، دوباره فعال شده و بيمار را دچار تبخال سازد.
هرپس سيمپلكس نوع يك، معمولاً باعث عفونت لبها، دهان و صورت مي شود و هرپس سيمپلكس نوع دو باعث عفونتهايي در آلت تناسلي مي گردد.ويروس هرپس سيمپلكس نوع دو معمولاً از طريق فعاليت جنسي منتقل مي شود و باعث بروز تاولهايي در منطقه تناسلي مي گردد.
باكتري هموفيـلوس دو كـرئی : Hemophilus ducreyi
شانکروئید ( Chancroid ) یکی از بیماریهای جنسی است که عامل آن باکتری هموفیلوس دوکرئی میباشد .اولین تظاهر آن بصورت یک جوش کوچک التهابی است که بعد به زخم تبدیل میشود. ضایعه نرم ، دردناک با حاشیه مضرس،نامشخص و برجسته است. نسبت ابتلای مرد به زن، ۱۰ به ۱ بوده و در ۲۵٪ موارد غدد لنفی چرکی شده که به خارج سر باز میکند.
ترپونما پاليدوم : Treponema pallidum
ترپونما پاليدوم عامل سیفليس است. سیفلیس یک بیماری منتقله از راه جنسی است. زخمها اغلب در ناحیه تناسلی خارجی، واژن، مقعد یا در داخل مجرای مقعدی ایجاد می شوند. یک خانم آلوده می تواند پس از ماه سوم حاملگی ، ترپونما پالیدوم را به جنین خود منتقل نماید که چنین حالتی سیفلیس مادرزادی نامیده می شود و اگر فورا درمان نشود ، به مرگ جنین و یا ناهنجاری های مادرزادی متعدد منجر خواهد شد.
تریکوموناس واژینالیس : Trichomonas vaginalis
انگل تریکوموناس واژینالیس یکی از انگل های شایع در ایجاد عفونت غیر ویروسی واژن (واژینیت) در زنان و مردان می باشد که از راه جنسی وغیر جنسی از جمله سرویس های بهداشتی آلوده و حمام های عمومی، معاینات پزشکی غیر بهداشتی، استخر وغیره میتواند منتقل شود.
این انگل می تواند باعث التهاب واژن و عفونت مجاری ادراری زنان شود که درصدی از این افراد هیچ علامتی ندارند . در مردان نیز بیماری با ترشحات تناسلی و سوزش و خارش ناحیه تناسلی، مخصوصاً در حین ادرار کردن تظاهر مییابد. این انگل می تواند زمینه ساز سایر عفونت ها و سرطان رحم و کمک کننده به انتقال ویروس ایدز باشد.